illy: het verhaal achter Italiaanse koffie en tradities

illy is een van de beroemdste koffiemerken ter wereld. Het is niet alleen een van de meest gedronken koffiesoorten in Italië, maar ook in het buitenland. Gimbrere Legal sprak met Javier Valle Goyanes, de nieuwe General Manager van illy in Spanje en Portugal.

Javier Valle Goyanes heeft een diploma in Business Administration and Management van de European Business School in Madrid. Hij heeft zijn professionele loopbaan ontwikkeld op internationale markten. Aanvankelijk op het gebied van verkoop en later in functies in de op internationale markten. Later in functies van Algemeen beheer in Spanje, Frankrijk, Mexico, Portugal en Italië. Hij begon te werken voor Coca-Cola Spanje in de kanalen Horeca en Moderne Handel. Vervolgens bleef hij 18 jaar bij L’Oreal.

Eerst in Spanje als Channel Manager, daarna kreeg hij de commerciële verantwoordelijkheid in Frankrijk en Mexico. In 2013 werd hij benoemd tot Managing Director van L’Oreal Portugal en van 2015 tot 2018 was hij Managing Director voor Italië. Na L’Oreal was hij General Manager voor Juul Labs in Spanje en verantwoordelijk voor Revenue & Category Growth bij Diageo voor heel Zuid-Europa. Sinds dit jaar is hij aangesteld als nieuwe general manager van het illycaffè spa filiaal in Spanje en Portugal.

  • Wat is je rol bij illy, je dagelijkse werk, welke taken voer je uit?

Sinds mijn komst in mei 2022 werken we aan drie fundamentele assen. Een consumentgerichte onderneming worden, die haar aanbod wil aanpassen aan de behoeften van haar klanten. De tweede pijler is de uitbreiding van de distributievoetafdruk, waardoor illy toegankelijk wordt op elk moment waarop een consument overweegt een koffie te drinken. En de derde pijler is differentiatie door onze zorgvuldig geselecteerde grondstoffen. Innovatie in ons productieproces garandeert de uniforme kwaliteit en aroma van de unieke 100% Arabica melange in alle 140 landen waar wij actief zijn. Duurzaamheid en ethiek als een sociale enabler zijn waarden die ons hebben geleid tot het B Corp certificaat en tot een van de meest ethische bedrijven ter wereld, gecertificeerd door het Ethisphere Institute.

  • Kunt u ons vertellen over het begin van illy als merk, de oorsprong en de geschiedenis?

illycaffè is een Italiaans familiebedrijf dat in 1933 in Triëst werd opgericht. Met de missie om altijd de beste koffie ter wereld aan te bieden. illy is een wereldwijd koffiemerk en produceert een unieke 100% Arabica melange, die negen van ’s werelds beste kwaliteiten combineert. Meer dan acht miljoen kopjes illy koffie worden dagelijks geserveerd in meer dan 140 landen. In de beste coffeeshops, bars, restaurants en hotels, maar ook op kantoor en thuis. illy wordt beschouwd als “het vlaggenschip van de espresso” dankzij radicale innovaties op het gebied van koffiewetenschap en -technologie. De oprichting in 1991 van de “Ernesto illy Prize for quality espresso coffee” in Brazilië heeft illy in staat gesteld de pionier te zijn van de rechtstreekse aankoop van groene koffie bij de oorsprong. Daarnaast zijn kennis van de beste kwaliteit koffie te delen en de koffieboeren een premium prijs te bieden. Dit alles op basis van een wederzijds partnerschap volgens de beginselen van duurzame ontwikkeling. Sinds 2016 erkent het bedrijf met de “Ernesto illy espresso quality award” de beste koffieproducenten ter wereld die volgens illy de beste duurzame koffie hebben geproduceerd. Sinds 2013 behoort het bedrijf tot de meest ethische bedrijven ter wereld. In 2019 heeft het de status van Benefit Company aangenomen. Voor zijn streven naar een duurzaam bedrijfsmodel dat de belangen van mens en milieu integreert. In 2021 was illycaffè het eerste Italiaanse koffiebedrijf dat de internationale BCorp-certificering kreeg voor zijn inzet om te voldoen aan de hoogste normen op het gebied van sociale en milieuprestaties. Het bedrijf heeft ook de Universittà del Caffè opgericht met als doel de koffiecultuur overal te verspreiden. Het biedt een volledige theoretische en praktische opleiding voor telers, barista’s en liefhebbers van diepe L, zodat ze zich kunnen verdiepen in elk aspect van het product. Made in illy” is gebaseerd op schoonheid en kunst, intrinsieke waarden van het merk, te beginnen met het logo – ontworpen door de kunstenaar James Rosenquist – of de mokken die deel uitmaken van de illy Art Collection, gedecoreerd door meer dan 100 internationale kunstenaars. In 2021 had het bedrijf 1.305 mensen in dienst en boekte het een geconsolideerde omzet van ongeveer 500 miljoen euro. Er zijn momenteel 205 illy branded shops en bedrijven in meer dan 40 landen over de hele wereld.

In 2021 verwierf Rhône Capital aandelen in illycaffè om het bedrijf te ondersteunen bij zijn internationale groei.

  • Hoe functioneert het bedrijf als een wereldwijd merk en wat is de uitdaging om het merk naar andere landen te brengen?

De uitdagingen van de internationalisering van illy zijn tweevoudig. Ons product aanpassen aan de koffieverwerkingsgewoonten in elk van de landen waar we actief zijn. Daarnaast de maximale kwaliteit en onveranderlijkheid van onze smaak en aroma garanderen. Sinds zijn oprichting heeft illy gestreefd naar uitmuntendheid bij het branden van zijn koffie. Om zo aroma en kwaliteit te garanderen, waar de koffie ook wordt gedronken.

Dit wordt bereikt door een productieproces dat alleen in onze fabriek in Triëst wordt uitgevoerd. Met een uniek en onveranderlijk mengsel van negen origines. Bovendien vertraagt onze verpakking onder druk, waarbij zuurstof wordt verwijderd en stikstof in de fles wordt geïnjecteerd, het oxidatieproces en worden de essentiële aroma’s na verloop van tijd geaccentueerd.

  • Met zoveel concurrentie tegenwoordig in de koffie-industrie, hoe slaagt het bedrijf erin om bij de tijd te blijven en de pionier op dit gebied te zijn?

Bij illy willen we een luxeproduct aanbieden tegen een gereduceerde nominale waarde, de eenheidsprijs van een koffie. Wij werken met onze cliënten op basis van hun vermogen om op effectieve wijze te transformeren uitstekend ons product en hun bereidheid om van koffie een extra element van differentiatie te maken in de ervaring die zij hun consumenten bieden. Er zijn eigenlijk twee motivaties voor koffieconsumptie: sociale empowerment, koffie als middelpunt van sociale bijeenkomsten en gesprekken na het eten, en introspectie, het gebruik van koffie als instrument voor reflectie en abstractie.

In beide gevallen biedt illy een uniek product dat alleen of samen met anderen kan worden gedronken.

  • Italiaanse koffiecultuur. Waar letten Italianen het meest op bij het drinken van koffie?

Het belangrijkste verschil tussen Italiaanse en lokale consumenten is de manier waarop zij worden omgevormd. Hier drinkt 80% van de consumenten zijn koffie met melk of suiker, terwijl hij in Italië meestal alleen wordt gedronken, een verwerkingsmethode die de aromatische en onderscheidende nuances van ons product beter tot hun recht laat komen dan die van onze concurrenten. De gemene deler voor al onze consumenten is echter de zoektocht naar kwaliteit en service als het om koffie gaat. Voor velen is de koffiepauze, thuis, op kantoor of in een bar, een moment van bezinning, introspectie, dialoog of verbinding met anderen en de omgeving en bij illy geloven we dat de beste manier om van deze momenten te genieten is met een espresso van hoge kwaliteit die de perfecte balans van smaak, body en aroma biedt.

  • Heeft u veel Italiaanse klanten in uw coffeeshops hier in Barcelona?

Barcelona is een kosmopolitische stad waar veel Italiaanse burgers wonen en op bezoek komen. Het is in de meest centrale gebieden waar een groter aantal illy coffee shops samenkomen. En we observeren wat we het call effect noemen, waar gebieden concentrisch verzadigd zijn met illy klanten. Vanaf de opening van een vestiging zien we hoe het merk organisch uitbreidt gedreven door de vraag van eindgebruikers.

  • Wat zijn de komende ontwikkelingen en uitdagingen voor illy in Barcelona?

Onze distributie blijven uitbreiden en tegelijkertijd een gedifferentieerde consumentenervaring garanderen. Alsook blijven bijdragen aan de burgermaatschappij via ons sponsoringprogramma voor de hedendaagse kunstwereld via onze relatie met grote musea zoals het Guggenheim, het Reina Sofia, het Thyssen-Bornemisza, het Círculo de Bellas Artes, het MACBA en het Palau de la Música.

Voor meer informatie:

www.illy.com/es-es/home

Call Now