Gimbrere Legal staat niet alleen voor het bieden van juridische oplossingen, maar ook voor het behoud van cultuur. Een van de meest besproken evenementen in Den Haag zijn de vreugdevuren. Elk jaar op oudejaarsavond wordt op het strand van Scheveningen een stapel houten pallets in brand gestoken, maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?
Geschiedenis en ontwikkeling
Het vreugdevuur vindt zijn oorsprong in de illegale kerstboomverbrandingen in verschillende Scheveningse wijken in de jaren veertig en vijftig. Rausing, zoals het verzamelen van kerstbomen werd genoemd, ging ook gepaard met geschillen tussen de buurten. Maar juist het sociale aspect was erg belangrijk. Jongeren gingen samen op kerstboomjacht en probeerden andere buurten te overtreffen door steeds grotere vuren te maken. Buurtbewoners ontmoetten elkaar tijdens de bouw van de schoorsteen en het gevoel van saamhorigheid was groot. Vechtpartijen, inbraken en vandalisme brachten de gemeente Den Haag er eind jaren tachtig toe de verschillende vreugdevuren te verbieden. De gemeente stelde nu aan de buurten voor om samen een vuur te maken op het Noorderstrand. Met tegenzin stemde de Scheveningen in, op voorwaarde dat het vuur zo hoog mogelijk mocht zijn. Het geruzie in de buurten werd vervangen door een georganiseerde strijd op het strand. Het evenement werd al snel Bonfire Scheveningen Noorderstrand genoemd. Het werd nu een strijd om het ‘hoogste vuur‘ tussen de enige twee overgebleven vreugdevuren in Scheveningen: het Noorderstrand van Scheveningen Dorp en het Zuiderstrand van het Scheveningse stadsdeel Duindorp.
Elk jaar van 27 tot en met 31 december is een deel van de Scheveningse bevolking bezig met het organiseren van twee grote vreugdevuren, die van het Noorderstrand en die van Duindorp. Noorderstrand zal met zijn zuiderburen op Duindorp wedijveren wie het hoogste vreugdevuur kan bouwen. De winnaar van deze traditie krijgt een jaar lang de titel ‘hoogste vreugdevuur van Nederland’. In de laatste dagen van december worden tienduizenden pallets naar het strand gebracht en volgens een bepaald systeem gestapeld. Hier werken honderden vrijwilligers, jong en oud, samen om de stapel zo hoog mogelijk te maken. Veel mensen nemen deze week speciaal vrij om te kunnen helpen. De organisatoren van het vreugdevuur zorgen ervoor dat de gekochte en gesponsorde pallets met busjes naar het strand worden gebracht. De bouw van het vreugdevuur vindt niet alleen overdag plaats, er wordt ook ‘s avonds en ‘s nachts gewerkt, regen of zonneschijn. Rond middernacht op oudejaarsavond is het zover: de enorme stapel wordt in brand gestoken en heel Scheveningen viert samen oud en nieuw op het strand.
Gimbrere Legal Den Haag is er trots op dat zij deze mooie traditie dit jaar heeft kunnen ondersteunen.