Concurrentiebeding en relatiebeding

Arbeidsrecht

Concurrentiebeding en relatiebeding

Concurrentiebeding en relatiebeding

Een van de zaken waar u bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst mee te maken kunt krijgen zijn de toepassing van een concurrentiebeding of een relatiebeding. 

Het concurrentiebeding

In een arbeidsovereenkomst kan een concurrentiebeding staan. Volgens de wet moet een concurrentiebeding schriftelijk zijn overeengekomen met een meerderjarige werknemer.

Een concurrentiebeding (ook wel: non-concurrentiebeding of niet-concurrentiebeding) 

zorgt ervoor dat u niet zomaar overal kunt werken na het einde van uw arbeidsovereenkomst. Er kan in staan dat u niet bij een concurrent van uw werkgever mag werken. Of dat u niet een concurrerend bedrijf mag starten. Dit beding geldt voor een bepaalde periode na het eindigen van uw arbeidsovereenkomst. Daarbij wordt meestal afgesproken dat u een boete moet betalen als u het concurrentiebeding overtreedt.

Voorbeelden van beperkingen zijn:

  • Hetzelfde werk doen bij de concurrent
  • Bij de directe concurrent van uw oude werkgever gaan werken
  • Binnen een bepaalde afstand van uw oude werkgever hetzelfde werk uitvoeren
  • Binnen een bepaalde periode bij de concurrerende werkgever hetzelfde werk doen

Het relatiebeding

Een relatiebeding is een afspraak tussen een werkgever en een werknemer die de werknemer verbiedt zowel gedurende als na het einde van de arbeidsovereenkomst werkzaam te zijn voor klanten of relaties van de (oud-)werkgever. Een relatiebeding beschermt de belangen van uw werkgever. Let bij het afspreken van een relatiebeding op het volgende:

  • Omschrijf wie onder het begrip ‘relatie’ valt. Nog beter: noem de relaties waar het precies om gaat
  • Stel vast hoe lang het beding geldig is. Vaak is dit maximaal een jaar
  • Het verbod om contact met relaties te hebben geldt als u dezelfde of soortgelijke werkzaamheden gaat doen. Dit wordt vaak vergeten met als gevolg dat u geen contact mag hebben met oude relaties terwijl u iets heel anders gaat ondernemen.

 

De arbeidsrecht advocaten van Gimbrere Legal hebben ruime ervaring met het behandelen van geschillen aangaande een relatiebeding en/of concurrentiebeding en met het voeren van zulke procedures.

Contact

Call Now