Gimbrere Legal - Logo - Business Card

Vrijspraak laserpen zaak

Vrijspraak laserpen zaak

Mooie uitspraak voor Bram de Groen: vrijspraak in veelbesproken laserpen-zaak

Vrijspraak voor vader en zoon uit Afferden na beschijnen van overvliegende Apache helikopter met laserpen: ‘niet te bewijzen’

Het valt niet te bewijzen of het nu een 59-jarige man uit Afferden of zijn 21-jarige zoon is geweest die in het donker tot twee keer toe met een laserpen naar een overvliegende Apache helikopter van Defensie heeft geschenen en de piloot heeft verblind. De rechtbank sprak vandaag vader en zoon allebei vrij.

Het incident gebeurde in april 2019. De piloot kreeg door het licht van de laserpen een stekende pijn in zijn linkeroog. Hij raakte verblind en gedesoriënteerd. Ook de copiloot was het zicht op de vlieginstrumenten enkele seconden kwijt. Beiden wisten de coördinaten vast te leggen en de piloot kon de helikopter even later veilig laten landen. De gezagvoerder liep ernstig oogletsel op waardoor hij bijna een half jaar lang geen nachtvluchten meer kon doen. Zowel hij als de co-piloot raakten verblind en gedesoriënteerd.  Pas maanden later zag hij niet meer dubbel en kon hij weer nachtelijke vluchten uitvoeren.

De officier van justitie sprak op de zitting twee weken geleden over het gevaar voor de luchtveiligheid dat op die manier werd veroorzaakt. De helikopter vloog op 230 meter hoogte en met een snelheid van 250 kilometer per uur boven bewoond gebied. ,,Als er iets misgaat, hebben ze drie seconden voor ze de grond of objecten raken”, aldus de officier van justitie. ,,Dit zijn geen grappen. Dit is geen kwajongenswerk. Hier zetten we vol onderzoek op.”

Call Now