Voorkom verdenking van witwassen en geef uw geld vooraf aan bij de douane. 

Gaat u op reis en neemt u een groot geldbedrag mee, geef dit dan aan bij de douane. In vakantieperiodes komen deze informatieverstrekkingen telkens weer op de radio en televisie. Maar wat gebeurt er als je een geldbedrag ter waarde van meer dan 10.000 euro toch mee wil nemen en niet aangeeft?

In december 2019 vliegt cliënt met zijn familie vanaf Airport Eindhoven naar hun vakantiebestemming. Hij heeft op dat moment een geldbedrag van alle betrokkenen in zijn tas, hetgeen iets meer is dan 10.000 euro. Tijdens de controle vindt de douane het geldbedrag. Uiteindelijk worden zijn broer en cliënt aangehouden voor het afnemen van een verklaring. Beide worden verdacht van witwassen.

In witwaszaken wordt van de verdachte verwacht, dat deze een verklaring kan geven omtrent de herkomst van het geld. Volgens vaste rechtspraak dient de verklaring over de herkomst van het voorwerp concreet, min of meer verifieerbaar en op voorhand niet hoogst onwaarschijnlijk te zijn. In eerste aanleg worden verklaringen van getuigen overgelegd, waaruit blijkt hoe cliënt aan het geldbedrag is gekomen. Toch wordt hij door de politierechter veroordeeld voor (schuld)witwassen, terwijl zijn broer wordt vrijgesproken.

In hoger beroep worden de verklaringen van de getuigen wederom ingebracht. In tegenstelling tot de politierechter komt het Gerechtshof tot een vrijspraak. Het Hof is net als de verdediging van oordeel dat het Openbaar Ministerie er niet in is geslaagd de door de verdachte gegeven verklaring voor de herkomst van het geldbedrag dusdanig te ontkrachten dat een criminele herkomst daarvan als enige aanvaardbare verklaring kon gelden. Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie geen aanvullend onderzoek gedaan naar de verklaringen die zijn ingebracht. Hierdoor is het aannemelijk dat de herkomst van het geldbedrag een legale bron heeft.

Moraal van het verhaal: let goed op en neem tijdens een reis niet meer dan 10.000 euro mee. Doet u dat wel, geef dit dan vooraf aan bij de douane om u een strafproces te besparen.

Bent u betrokken bij witwaspraktijken en heeft u juridisch advies nodig? Neemt u dan contact op met een strafrechtadvocaat.

Call Now