Q&A met Sander en Nick, de jonge ondernemers van 12mate.nl

Wij zijn Sander en Nick, de eigenaren van 12Mate en goede vrienden sinds hun jeugd. We zijn samen opgegroeid in hetzelfde dorp en hebben twee grote passies gemeen, voetbal en yerba mate! Om eerlijk te zijn, we voetballen niet op een heel hoog niveau. Dat is niet meer het belangrijkste voor ons. We blijven genieten van het spel, en ook van de mate!

Hoe hebben ze mate ontdekt?

We leerden het product kennen via een gemeenschappelijke vriend die een aantal teamgenoten had die yerba mate dronken. We besteden ook steeds meer tijd aan sociale media en volgen bijvoorbeeld voetballers als Messi en Suárez. Dit maakte ons steeds nieuwsgieriger naar het product en de effecten ervan. We hadden echt verwacht dat toen we de mate voor de eerste keer probeerden, de smaak ongelooflijk zou zijn, maar om de waarheid te zeggen, moesten we wennen aan de smaak en de manier van bereiden. Dit duurde echter niet lang, want we waren er meteen weg van en konden niet meer zonder.

Al bijna drie jaar gaat er geen dag voorbij dat we geen yerba mate drinken of erover praten met vrienden. We raken steeds meer geïnteresseerd in het product en ontdekken de gezondheidsvoordelen van mate. Dit gaf ons een duidelijk doel: zoveel mogelijk mensen de kracht van yerba mate laten ervaren!

Hoe zijn ze een zaak begonnen met mate?

De eerste keer dat we yerba mate dronken, wisten we echt niet waar we moesten beginnen.

We hadden veel vragen, zoals welke smaak bij ons past en wat de beste manier is om yerba mate te bereiden.

De beste manier om het te bereiden? We hadden het gevoel dat we de antwoorden op onze vragen niet konden krijgen via de huidige webshops. Daarom hebben we besloten onze eigen website te maken om de voordelen van yerba mate in Nederland te kunnen vertegenwoordigen.

Stap-voor-stap gids voor het voorbereiden van een mate

Als je yerba mate op de traditionele manier wilt drinken, heb je een aantal attributen nodig en moet je een aantal stappen doorlopen. We leggen het je allemaal uit!

Wat heb je nodig?

– Natuurlijk heb je de echte theebladeren nodig. Ze zijn er in vele soorten en maten. Sommige hebben een dikke snede en andere zijn heel dun. De bladeren kunnen worden gerookt, waardoor ze een bittere smaak krijgen. Maar ze kunnen ook ongerookt zijn, wat een meer kruidige smaak geeft.

– Mate: de beker waarin de bladeren worden geplaatst. Er zijn vele soorten bekers. Traditionele mokken zijn gemaakt van een holle kalebas, maar kunnen ook worden gemaakt van roestvrij staal, hout of glas.

– Bombilla: een speciaal rietje dat voorkomt dat de bladeren gedronken worden, omdat er een speciaal filter aan het uiteinde zit.

– Termo: bij het drinken van yerba mate worden voortdurend kleine hoeveelheden water in de mate gegoten. Het is praktisch om een thermosfles te gebruiken zodat je altijd water op de juiste temperatuur bij de hand hebt.

Hoe bereid je een perfecte partner voor?

Stap 1: Verwarm het water tot ongeveer 60 – 70 graden. Dit hoeft niet erg precies te zijn. Niet iedereen drinkt zijn mate op dezelfde temperatuur, gewoon wat voor hem het meest comfortabel is. Wij raden u echter aan niet te heet water te gebruiken, omdat dan het risico bestaat dat de bladeren verbranden.

Stap 2: Vul de mate met 2/3 van de yerba mate. We horen meestal: “Dit is toch te veel?

Het is inderdaad veel, maar dat is juist de bedoeling. Telkens als de beker wordt geleegd, wordt hij gewoon bijgevuld met water uit de thermosfles. Je kunt dit zo vaak herhalen als je wilt. U kunt ‘s ochtends drie kopjes mate drinken, de mate een tijdje wegzetten en rond 16.00 uur weer uit hetzelfde kopje drinken.

Stap 3: Zorg ervoor dat de theeblaadjes aan één kant van het kopje zitten door het lichtjes te kantelen. Giet wat koud water in de opening en laat het door de bladeren opnemen.

Stap 4: Omdat u ervoor gezorgd heeft dat het onkruid aan één kant zit, is er een opening ontstaan. Hier steek je de lamp in. Dan kun je de maat vullen met het hete water. Gouden tip: roer niet in de bol, anders krijg je misschien wat bladeren tijdens het drinken.

Stap 5: Als het kopje leeg is, giet er dan meer water bij. Proost!

Wil je deze stappen in een video bekijken? Bezoek dan onze website 12mate.nl Hierop wordt tevens gepraat over yerba – de voordelen ervan – en vind je er algemene informatie.

Yerba mate is erg populair in veel Zuid-Amerikaanse landen, zoals Argentinië en Uruguay, Paraguay en Brazilië. Deze landen beschouwen mate zelfs als volksdrank nummer één. Het wordt daar dan ook al honderden jaren gedronken. Op straat ziet men vaak mensen rondlopen met hun maatjeskits, en op verjaardagen is het gebruikelijk dat de gastheer het drankje uitdeelt aan zijn of haar gasten. Naast zijn culturele waarde heeft Yerba Mate ook veel voordelen voor de gezondheid.

*levert energie:

De yerba mate plant bevat veel cafeïne. Min of meer zoals in de koffie.

Terwijl te veel koffie een gevoel van nervositeit en de bekende “koffiedip” kan veroorzaken, zeggen veel mensen dat dit bij yerba mate niet het geval is. Dat komt omdat mate naast cafeïne ook de stoffen theobromine en theofylline bevat. Deze stoffen zorgen voor een gevoel van ontspanning en stimuleren ons zenuwstelsel. Theobromine zit bijvoorbeeld ook in chocolade en zorgt voor een gevoel van geluk en ontspanning. Theofylline is een stof die ook in thee zit en zorgt voor een toename van mentale energie. De opname van cafeïne in het lichaam verloopt bij thee ook geleidelijker dan bij koffie, waardoor die irritante cafeïnecrash wordt vermeden. Men zou kunnen zeggen dat yerba mate de goede eigenschappen van koffie en thee combineert.

*Versterkt je immuunsysteem:

Deze drank is rijk aan antioxidanten die het immuunsysteem versterken en. beschermen tegen veel chronische ziekten. Het bevat bijvoorbeeld veel vitamine C en E. Deze twee vitaminen zorgen voor de ondersteuning van zijn natuurlijke weerstand. Het zijn antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen (agressieve stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam). Daarnaast bevat mate ook B-vitaminen, die vele functies hebben voor ons organisme, waaronder het stimuleren van ons zenuwstelsel en het verhogen van ons concentratievermogen.

*Yerba mate helpt bij het afvallen:

Omdat yerba mate cafeïne bevat, wordt je stofwisseling versneld en zul je dus sneller lichaamsvet verbranden. Als je regelmatig yerba mate drinkt, kan het je metabolisme stimuleren. Bovendien ondersteunen de talrijke antioxidanten en mineralen de ontgifting van het lichaam door hun vochtafdrijvende en zuiverende werking. Het gevoel van “volheid” na het drinken van mate is misschien wel de eigenschap die het meest bijdraagt tot gewichtsverlies.

*Verbetert uw lichamelijke en geestelijke gezondheid:

Het is niet voor niets dat veel bekende sporters regelmatig yerba mate drinken, en voor velen is het drank nummer één.

Yerba mate zorgt er bijvoorbeeld voor dat melkzuur zich niet ophoopt in de spieren, zodat je minder snel moe wordt. Bovendien zorgen de stoffen theobromine en theofylline ervoor dat zuurstof gemakkelijker in het bloed wordt opgenomen. Naast cafeïne heeft theobromine ook een stimulerend effect op lichaam en geest. We sporten regelmatig en drinken onze maat altijd vooraf op. Dit houdt ons energieniveau hoog.

Conclusie

We hopen dat je een beter beeld hebt van yerba mate! Benieuwd wat dit drankje voor u of uw bedrijf kan betekenen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen:

info@12mate.nl.

Met vriendelijke groet,

Sander en Nick.

Call Now