Pensioen bij scheiding

Pensioen bij scheiding

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die veel regelwerk met zich meebrengt. Een van de belangrijkste zaken die geregeld moeten worden, is het pensioen. Bij Gimbrere Legal begrijpen wij hoe complex dit proces kan zijn en staan wij klaar om u bij te staan. Wij bieden u een diepgaand inzicht in het regelen van uw pensioen bij een scheiding met behulp van een ervaren personen- en familierecht advocaat.

Wat is pensioen bij scheiding?

Wanneer u en uw partner besluiten te scheiden, moeten alle gezamenlijke bezittingen verdeeld worden. Dit geldt ook voor het opgebouwde pensioen. Het pensioen kan een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen en het is belangrijk om te begrijpen hoe dit correct verdeeld moet worden. Bij Gimbrere Legal helpen wij u met het maken van de juiste afspraken en het vastleggen daarvan.

Waarom een advocaat inschakelen?

Het verdelen van pensioen bij scheiding is een juridisch complex proces. Het inschakelen van een advocaat kan u helpen om uw rechten te waarborgen en ervoor te zorgen dat alle afspraken correct worden vastgelegd. Bij Gimbrere Legal zorgen onze advocaten ervoor dat het proces soepel verloopt en dat u krijgt waar u recht op heeft.

Scheiden en pensioen: De basisregels

In Nederland geldt de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (Wet VPS). Volgens deze wet heeft de ex-partner recht op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Dit geldt zowel bij een officiële scheiding als bij scheiden van tafel en bed. Ook bijzonder partnerpensioen, dat aan de ex-partner wordt uitgekeerd bij overlijden van de deelnemer, valt onder deze wet.

Pensioen na scheiding en hertrouwen

Een veelgestelde vraag is wat er gebeurt met het pensioen na een scheiding en vervolgens hertrouwen. Als u opnieuw trouwt, kan dit invloed hebben op uw pensioenrechten. Onze advocaten kunnen u hierover uitgebreid informeren en helpen bij het maken van nieuwe afspraken indien nodig.

Hoe wordt het pensioen verdeeld?

De verdeling van het pensioen kan op verschillende manieren plaatsvinden. U kunt kiezen voor verevening, waarbij u jaarlijks een deel van het pensioen van uw ex-partner ontvangt zodra deze met pensioen gaat. Een andere mogelijkheid is conversie, waarbij het pensioen wordt omgezet in een eigen recht op pensioen. Dit voorkomt toekomstige afhankelijkheid van uw ex-partner. Onze advocaten kunnen u adviseren welke optie het beste bij uw situatie past.

Wat te doen als pensioen niet geregeld is?

Indien het pensioen na scheiding niet geregeld is, kunnen er complicaties ontstaan. Het is essentieel om direct na de scheiding het pensioen te laten verevenen. Onze specialisten helpen u hierbij en zorgen dat alles correct wordt afgehandeld. Dit voorkomt problemen op het moment dat u daadwerkelijk met pensioen gaat.

Uw recht op pensioen na scheiding

Het is belangrijk om uw rechten te kennen bij een scheiding. Naast de wettelijke regelingen zijn er vaak aanvullende pensioenregelingen via de werkgever. Onze advocaten bekijken uw specifieke situatie en zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft. Dit kan variëren van ouderdomspensioen tot bijzonder partnerpensioen.

Pensioen en scheiden: praktische tips

Bij een scheiding is het raadzaam om een overzicht te maken van alle pensioenrechten. Dit kan via het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) of mijnpensioenoverzicht.nl. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van alle details, zodat u goed geïnformeerd bent tijdens het verdelingsproces.

Het verdelen van pensioen bij een scheiding is een cruciaal onderdeel dat zorgvuldige aandacht vereist. Bij Gimbrere Legal bieden wij u de expertise en ondersteuning om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Of het nu gaat om verevening, conversie of advies bij hertrouwen, wij staan voor u klaar. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consultatie en ontdek hoe wij u kunnen helpen met uw pensioen en scheiding.

Contact

Call Now