Het aankoopproces

Vastgoed

Het aankoopproces

Het aankoopproces van onroerend goed in Italië

Droomt u regelmatig weg bij de gedachte aan een eigen woning in het prachtige Italië? Op z’n Italiaans; samen met familie en vrienden aan een lange gedekte tafel. Genietend van al het lekkers dat Italië heeft te bieden. Italië is een van de mooiste en meest diverse landen in de wereld, wat wordt weerspiegeld in het Italiaanse onroerend goed. Of u nu op zoek bent naar een grote villa aan het Comomeer of een penthouse in hartje Milaan? Of zoekt u toch eerder een typische Italiaanse woning in Toscane?  Waarschijnlijk heeft u geen idee waar u moet beginnen. Een (tweede) huis kopen in het bella Italia gaat gepaard met rechten en plichten. Bent u dan ook niet bekend met de Italiaans vastgoedmarkt, dan is het verstandig om hulp in te schakelen van een professional. Een advocaat van Gimbrere Legal kan u door het gehele aankoopproces van onroerend goed begeleiden. 

Stappenplan aankoopproces 

Stap 1 Het voorstel

In Italië ontkom je niet aan een zogenaamde Code Fiscale, een belasting code. Te vergelijken met het Nederlandse Burgerservicenummer. De Code Fiscale wordt uitgegeven door het Agenzia delle Entrate (het Italiaanse belastingkantoor). 

Om deze Code Fiscale aan te vragen moet je vragen naar het formulier: “Domanda di attribuzione del Codice Fiscale”. Een vastgoedspecialist van Gimbrere Legal kan u hierbij helpen. De potentiële koper kan vervolgens worden verzocht een formeel schriftelijk aanbod te doen om de woning te kopen. Over deze stap mag niet te makkelijk gedacht worden. Voordat een geaccepteerd aankoop aanbod volledig bindend wordt onder de Italiaanse wet, is het verstandig eerst juridisch advies in te winnen. 

De koper kan worden verzocht om een aanbetaling tussen 1% en 5% van de aangeboden prijs te voldoen. Dit kan worden gezien als borg, ingehouden door de 

makelaar om het aanbod veilig te stellen. Zodra de verkoper accepteert, wordt de koper op de hoogte gebracht door de makelaar. Vanaf dit punt wordt het aanbod van de koper als bindend beschouwd.

Stap 2 Het voorlopig contract 

Stap 2 staat ook bekend als “Compromesso” or Contratto Preliminare“.

Er wordt een contract getekend tussen koper en verkoper, het binden van beide delen om de transactie te voltooien. Het contract wordt meestal ondertekend op het kantoor van een notaris, die specifieke garanties geeft.

Stap 3 Het definitieve contract

 

Na de Compromesso, zal de notaris een due diligence uitvoeren op de eigendomstitel, knoopt eventuele losse eindjes aan elkaar en zal het uiteindelijke contract voorbereiden, de contractoverdracht van de eigendomstitel.

Het definitieve contract (beter bekend als Rogito) wordt getekend in het notariskantoor, meestal binnen drie maanden van het voorlopige contract, gedurende welke periode hij gebruikt om alle vereiste controles uit te voeren.

Dit is een notariële akte waarbij het eigendom van het onroerend goed overgaat van de verkoper op de koper. Bij deze gelegenheid krijgt de nieuwe eigenaar meestal de sleutels van zijn huis overhandigd.

De notaris, die meestal door de koper wordt gekozen, betaalt ook de belastingen namens de klant. Daarom moet worden benadrukt dat het honorarium van de notaris niet alleen zijn honorarium voor diensten omvat, maar ook de te betalen belastingen. 

Nadat de akte (Rogito) is ondertekend, moet deze worden geregistreerd bij de Agenzia delle Entrate (Italiaans belastingkantoor) om betaling van de belastingen mogelijk te maken en in de openbare registers te worden gedeponeerd. 

Het kan zijn dat je dus te maken krijgt met veel partijen die bij dit hele proces betrokken zijn. Zoals landmeters, notarissen, architecten, juridische en fiscale adviseurs. Een professional van Gimbrere Legal kent het land, de taal en weet als geen ander om te gaan met de zakelijke vastgoed wereld. Zo kan Giulia Gressani, Italiaanse advocaat bij Gimbrere Legal, u adviseren bij het aankoopproces.

Neemt u dan ook gerust contact met ons op.

Contact

Call Now