Gimbrere Legal - Logo - Business Card

Italiaanse vastgoedmarkt

Italiaanse vastgoedmarkt

Italiaanse vastgoedmarkt

Sotheby´s Realty is een van de grootste internationale wereldwijde vastgoedbedrijven. Ze hebben kantoren over de hele wereld met een grote portefeuille van luxe eigendommen. Er zijn veel zaken die u in gedachten moet houden wanneer u onroerend goed koopt of erin investeert. Wij hadden de gelegenheid om te praten met Diletta Giorgolo Spinola, hoofd Residential bij Sotheby´s Realty Italy om na te gaan hoe de Italiaanse vastgoedmarkt er tegenwoordig voor staat.

Als dochter van een voormalige Italiaanse ambassadeur heeft Diletta in verschillende steden over de hele wereld gewoond (Berlijn, Bonn, Zürich, Wenen, New York, Ankara). Dit heeft haar altijd geholpen om een beter begrip te krijgen van de verschillende culturen en de verschillende eisen van internationale klanten. Voordat ze bij Italy Sotheby’s International Realty kwam werken als Head of Residential, werkte ze 9 jaar in de internationale luxe huurmarkt, waarbij ze zowel met nationale als internationale klanten te maken had.

 • Hoe ziet u het huidige panorama in de vastgoedsector in Italië?

Italië blijft zeer aantrekkelijk met een gestaag groeiende vraag. Schoonheid, levensstijl en fiscale optimalisatie-instrumenten zoals de vlaktaks zijn de belangrijkste drijfveren voor wie op zoek is naar een iconische woning in Italië, dat bekend staat als een van de beste landen op het gebied van levenskwaliteit.

 • Welke zijn de redenen waarom u mensen aanbeveelt (als die er zijn) om in onroerend goed in Italië te investeren?

Veel digitale nomaden zijn op zoek naar een gezonde en duurzame levensstijl, meer in contact met de natuur. Daarom neemt de belangstelling voor plattelandswoningen in Sicilië en Apulië toe. Locaties aan zee zijn nog steeds een van de belangrijkste verzoeken van buitenlandse kopers, met name voor Capri, Argentario en Sardinië.

 • Welke zijn de populairste steden in Italië met een grotere vraag van uw klanten?

Tegenwoordig volgens de vraag, Milaan, het meest, en Rome. Groeiende vraag naar Turijn en Florence.

 • Zijn er veel buitenlanders die in Italië op zoek gaan naar onroerend goed voor investering of verblijf?

Ja, zeker weten. In 2022 omvatten de buitenlandse kopers Amerikanen (29%), Duitsers (27%), Noord-Europeanen (Belgen, Zweden, Nederlanders) (21%) en Mexicanen (10%) van het totaal van Sotherby’s klanten.

 • Wat zijn de meest voorkomende kenmerken van de woningen die uw klanten zoeken?

De aandacht van de buitenlandse HNWI-koper voor zijn potentiële nieuwe “thuis weg van huis” gaat vooral uit naar exclusieve en iconische eigendommen, of het nu gaat om villa’s pieds dans l’eau, landhuizen en boerderijen, historische herenhuizen of bergchalets, of luxe penthouses in de prachtwijken van Milaan of Rome. Nog steeds zeer populair zijn villa’s aan het meer (Maggiore, Como, Garda) of aan de Ligurische kust. Toscane is nog steeds nummer één op het gebied van tweede huizen. Umbrië of het noordelijke gebied van Lazio, Tuscia genaamd, even mooie gebieden als Toscane, zijn nog steeds niet zo populair, maar het doel is om buitenlandse kopers deze evenwaardige en ongerepte alternatieven te laten ontdekken.

De nieuwe hoogste trend is Sicilië, beschouwd als ingetogen voor de slimme, internationale klant. Sicilië is op de hype omdat het authenticiteit, cultuur, ongerepte natuur, locaties met uitzicht op zee en een van de beste gastronomieën van Italië combineert.

Wat de kenmerken van de eigendommen betreft:

Voorzieningen:

 • Zoutwaterzwembad met poolhouse
 • Verzorgde tuin met diversiteit aan planten
 • Tennisbaan of péntaque-baan (voor Franse klanten)
 • Terras met panoramisch uitzicht
 • Keuken met buitenterras
 • Betrouwbaar servicepersoneel dat voor de huidige eigenaar heeft gewerkt
 • Grote ouderslaapkamer met een comfortabele wellnessruimte (spa) en een grote inloopkast

Duurzame kenmerken:

 • Automatische waterirrigatie
 • Videocamera controle systeem
 • Waterzuiveringssysteem
 • Slimme woning / domotica
 • Hoe verloopt het werkproces wanneer een potentiële klant bij u een woning komt zoeken?

Onze agenten, die werkzaam zijn in 10 kantoren in heel Italië, voeren een grondig onderzoek uit op basis van de behoeften van de klant om voorstellen te verzamelen die de klant tevreden zullen stellen. Zodra de klant de eigendommen van zijn interesse heeft geselecteerd, worden de bezoeken zo snel mogelijk georganiseerd.

Hier hebben we een gids van de stappen:

DE AANKOOPPROCEDURE – IN ITALIË

Italië is een van de mooiste en meest diverse landen ter wereld, wat tot uiting komt in het Italiaanse onroerend goed. Of u nu uw toevluchtsoord aan het meer zoekt, uw penthouse in het hart van van de modewijk van Milaan, uw villa aan de Italiaanse Rivièra of uw landhuis in de Toscaanse heuvels, onroerend goed bezitten in Italië is een van de meest rijke, intense en fascinerende ervaringen. En er zijn geen beperkingen op buitenlands eigendom in Italië.

STAP 1 | HET VOORSTEL

Vóór de voltooiing moet de initiatiefnemer een Italiaanse fiscale code (Codice Fiscale) hebben verkregen; Uw agent kan u daarbij helpen. De koper kan worden verzocht een formeel schriftelijk aanbod tot aankoop van een onroerend goed te doen. Deze stap moet niet lichtvaardig worden benaderd. Aangezien een aanvaard aankoopbod naar Italiaans recht een volledig bindend aanbod wordt, moet de koper juridisch advies inwinnen. De koper kan ook worden verzocht een bankcheque neer te leggen als aanbetaling, tussen 1% en 5% van de geboden prijs, die door de makelaar in bewaring wordt gehouden om het bod veilig te stellen. Als de verkoper accepteert, krijgt de koper bericht van de makelaar. Op dat moment wordt het bod van de koper bindend.

STAP 2 | HET VOORLOPIG CONTRACT

Tussen koper en verkoper wordt een contract ondertekend dat beide partijen bindt om de transactie te voltooien. Het contract wordt gewoonlijk ondertekend op het kantoor van de openbare notaris (een onafhankelijke beroepsbeoefenaar die het zegel van de Republiek voert en namens de regering belastingen int, betaald door de koper, maar die geen van de partijen vertegenwoordigt), die specifieke garanties biedt en de koper.

STAP 3 | HET DEFINITIEVE CONTRACT

Na de Compromesso zal de notaris een grondig onderzoek naar de eigendom uitvoeren. titel, het regelen van eventuele losse eindjes en het opstellen van het definitieve contract voor de overdracht van de eigendomstitel. Het definitieve contract (bekend als Rogito) wordt ondertekend bij de notaris, meestal binnen drie maanden na het voorlopige contract, waarbij hij alle vereiste controles uitvoert. De notaris zal na de ondertekening van de Rogito de eigendomsoverdracht laten registreren bij het eigendomsbureau en namens de koper het zegelrecht en andere aankoopbelastingen betalen. De koper betaalt het saldo van de aankoopprijs. Het hele proces omvat de bijstand van vastgoedprofessionals, maar ook van landmeters, notarissen, architecten, juridische en belastingadviseurs, valutadienstverleners.

ITALIAANSE VASTE BELASTING OP BUITENLANDERS

Italië biedt een speciale belastingregeling voor buitenlanders die hun feitelijke verblijfplaats willen verplaatsen aan Italië, op gelijke voet met landen als Engeland, Spanje, Portugal, Malta en Zwitserland. Personen die hun fiscale woonplaats naar Italië verplaatsen, kunnen kiezen voor de toepassing van een jaarlijkse forfaitaire belasting en een volledige vrijstelling van inkomstenbelasting voor hun uit het buitenland afkomstige inkomsten. De optie vervalt na 15 jaar, tenzij ze wordt ingetrokken.

ONROERENDGOEDBELASTING IN ITALIË

De belasting op onroerend goed is in Italië zeer gunstig in vergelijking met de meeste andere landen, in tegenstelling tot wat wordt aangenomen. Er zijn geen beperkingen op buitenlands eigendom in Italië. Particulieren zijn vijf jaar na de aankoop vrijgesteld van vermogenswinstbelasting.

BEGUNSTIGDEN

Personen, ongeacht hun nationaliteit, die hun fiscale woonplaats naar Italië verplaatsen. Zij moeten ten minste negen van de afgelopen tien jaar geen Italiaanse ingezetenen zijn geweest.

TOEPASSELIJK INKOMEN

Vrijgestelde inkomsten zijn alle buiten Italië verdiende inkomsten (ongeacht de afdracht ervan), met uitzondering van:

– Meerwaarden die voortvloeien uit de verkoop van gekwalificeerde deelnemingen in de eerste vijf jaar na de effectieve datum van de optie.

– Inkomsten die in Italië zijn verkregen via een buitenlandse intermediaire entiteit (bv. huur van een Italiaans onroerend goed dat eigendom is van een buitenlandse vennootschap).

– De begunstigden kunnen ervoor kiezen bepaalde buitenlandse inkomsten te laten belasten tegen de gewone inkomstenbelastingtarieven. belastingtarieven, in welk geval zij zullen profiteren van internationale dubbele belastingkredieten om haar cliënten te helpen ten volle te profiteren van dit nieuwe kader.

VAST BELASTINGBEDRAG

De forfaitaire belasting bedraagt 100.000 euro voor elk toepasselijk jaar, en 25.000 euro voor elk gezinslid tot wie de gevolgen van de forfaitaire belasting worden uitgebreid. uitgebreid.

MONITORING

Personen die van de optie gebruik maken, zijn ook vrijgesteld van de verplichting om hun buitenlandse activa bij de belastingdienst aan te geven (behalve die welke belastbare vermogenswinst kunnen opleveren in de eerste vijf jaar na de optie) en van vermogensbelasting (IVAFE en IVIE) op die activa.

Voor meer informatie over eigendommen kunt u terecht op https://italy-sothebysrealty.com/it/

Als u overweegt een woning in Italië te kopen, kan Gimbrere Legal u helpen.

Call Now