Personen- en familierecht

Familiezaken

Personen- en familierecht

Advocaat familierecht: ondersteuning bij personen- en familierecht kwesties

Bij het beëindigen van een samenleving komt er veel op u af. Zo moet er tijdens dit emotionele proces van alles geregeld worden. Niet onbelangrijk is dat het ook juridisch goed wordt geregeld. Gimbrere Legal steunt u in deze toch vaak moeilijke periode. De specialisten van Gimbrere Legal luisteren écht naar uw verhaal. En komen met praktische voor u op maat gemaakte oplossingen. Zo kan het voorkomen dat het juridisch correcte antwoord niet altijd het passende antwoord voor u is. Bij Gimbrere Legal staat uw belang centraal. Gimbrere Legal denkt namelijk met u mee en zorgt er voor dat u weet waar u aan toe bent. Onze familierecht specialisten kunnen u bijstaan in alle personen- en familierecht kwesties zoals:

Op onze website vindt u informatie over de verschillende aspecten van een echtscheiding. Uiteraard is iedere situatie uniek en vraagt om een eigen aanpak. Neemt u daarom vrijblijvend contact met ons op om te bekijken wat onze specialisten voor u kunnen betekenen. Om inzicht te geven in het verloop van het echtscheidingsproces hebben wij voor u een 10 stappenplan opgesteld.

Stappenplan bij echtscheiding

Na vaak een maandenlange emotionele achtbaan is dan eindelijk de knoop doorgehakt: u gaat uit elkaar. Of u nu bent gehuwd, een geregistreerd partnerschap bent aangegaan of hebt samengewoond: er komt behoorlijk wat op u af omdat er veel moet worden geregeld. Wat moet u allemaal regelen?

Vaak krijgen wij de vragen: hoe gaat een echtscheiding in zijn werk? En: wat kan ik verwachten? Hoe zit het met alimentatie aanvragen? Om u op weg te helpen hebben wij voor u een 10 stappenplan bij echtscheiding opgesteld.

  • Scheidingsmelding: u vertelt uw man/ vrouw dat u wilt scheiden.
  • Advocaat zoeken: dat kan zijn één advocaat voor u samen als u het met elkaar eens bent en een goede verstandhouding heeft. Indien u het niet eens bent of indien de communicatie niet soepel verloopt dan is het verstandig om ieder een eigen familierecht advocaat in de arm te nemen. Uw advocaat zal u verzoeken gegevens aan te leveren waarna een overzicht kan worden gemaakt van hetgeen verdeeld moet worden. Indien nodig kunnen daarnaast de benodigde alimentatieberekeningen worden gemaakt.
  • Overeenstemming bereiken: nadat uw advocaat inzage heeft in de bestaande gemeenschap zal hij of zij polsen over welke zaken u en uw ex-partner het eens zijn en/ of kunnen worden. Uw advocaat zal proberen te bevorderen dat u in onderling overleg overeenstemming bereikt over de belangrijkste zaken die geregeld moeten worden.
  • Ouderschapsplan: het is verstandig dat u, zodra u de keuze heeft gemaakt om uit elkaar te gaan, samen gaat nadenken over de toekomstige invulling van de omgang en dat u nadenkt waar de kinderen hun hoofdverblijf zullen hebben in de toekomst. U dient uw kinderen ook op een bij leeftijd passende wijze te betrekken bij de totstandkoming van het ouderschapsplan.
  • Tijdelijke maatregelen (voorlopige voorzieningen): het is verstandig om alvast tijdelijke afspraken te maken over een tijdelijke omgangsregeling met de kinderen, wie er voorlopig in de gezamenlijke woning mag verblijven, een voorlopige alimentatie en de verdeling van de kosten van de woning. Mochten jullie daar samen geen overeenstemming over kunnen bereiken is het wijsheid om de rechter te verzoeken voorlopige maatregelen te nemen, de zgn. “voorlopige voorzieningen”. Nadat de rechtbank uitspraak heeft gedaan over de voorlopige voorzieningen blijven deze afspraken gelden tot de echtscheiding definitief is.
  • Verzoekschrift tot echtscheiding uw advocaat dient een echtscheidingsverzoekschrift in bij de rechtbank. Daarin wordt verzocht de echtscheiding uit te spreken. Daarnaast worden er verzoeken gedaan met betrekking tot de kinderen, alimentatie en de verdeling van de gemeenschappelijke goederen. Indien uw ex-partner akkoord gaat met de inhoud van het verzoekschrift dan kan hij/ zij een zgn. “referteverklaring” ondertekenen en indienen bij de rechtbank. Hiermee geeft uw ex-partner aan het eens te zijn met de verzoeken die u heeft gedaan.
  • Verweerschrift: indien uw ex-partner het niet eens is met de door u gedane verzoeken moet hij/ zij binnen vier tot acht weken na indiening van het verzoekschrift door middel van zijn/ haar advocaat een verweerschrift indienen. Dit is een schriftelijke reactie op de ingediende verzoeken. Hierin staat op welke punten uw ex-partner het niet met u eens is. Als uw ex-partner in het verweerschrift zelfstandige verzoeken heeft ingediend, dan komt er een nieuwe schriftelijke ronde waarin op deze verzoeken kan worden gereageerd.
  • Zitting: nadat het verweerschrift is ingediend en er, indien nodig, nog een schriftelijke ronde is geweest zal er een rechtszitting worden ingepland. In deze zitting zal de rechter de geschilpunten bespreken.
  • Uitspraak: normaal gesproken geeft de rechtbank zes weken later de echtscheidingsbeschikking af.
  • Inschrijving: de echtscheidingsbeschikking moet binnen zes maanden worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Vanaf de inschrijvingsdatum bent u officieel gescheiden.


Heeft u vragen over het stappenplan? Neem dan contact op met een van onze familierecht advocaten.

Contact

Voogdij

Omgangsregeling

Pensioen bij scheiding

Familierecht in Spanje

Alimentatie

Eigen onderneming en scheiding

Call Now

WhatsApp WhatsApp